Hooggevoeligheid. Mijn kind is heel erg gevoelig

Steeds meer kinderen zijn zo gevoelig dat indrukken, sferen en emoties in hun omgeving zoveel indruk op ze maken dat ze overprikkeld raken. Het gevolg kan zijn dat deze kinderen – maar er zijn heel wat volwassenen die hier net zo goed mee te maken hebben – geen onderscheid meer kunnen maken tussen hun eigen gevoelens en gevoelens van anderen; ze kunnen gedachtes overnemen of zich de sfeer van een bepaalde situatie eigen maken. Als een kind overladen is kan zich dat uiten in woedeaanvallen, depressiviteit, huilbuien, angstaanvallen, teruggetrokkenheid… maar hooggevoeligheid kan ook de oorzaak zijn van ernstige concentratieproblemen als ADHD en ADD.
Hooggevoelige kinderen of volwassenen hebben er baat bij om oefeningen en technieken te leren waardoor ze zichzelf kunnen beschermen en weerbaarder worden voor invloeden van buitenaf.

Zelf ben ik ook hooggevoelig. Met de jaren heb ik er mee om leren gaan met behulp van yoga, cognitieve gedragstherapie en mindfulnesstechnieken. Daarbij heb ik oefeningen ontwikkeld die helpen om ‘bij jezelf te blijven’ en niet te worden meegevoerd door wat er om je heen gebeurd.